فرصتهای اپلای ارشد، دکترا، پستداک در زمینه محیط زیست و مهندسی

عضویت در کانال تلگرامی اعلام فرصتهای اپلای

نمونه پکیج های آموزشی در سایت آپارات

لیست آخرین پکیج های آموزشی محیط زیست و مهندسی

صفحه 7 از 33 نخستنخست ... 5678917 ... آخرینآخرین
نمایش نتایج: از 61 به 70 از 324
  1. #61
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array

    فتوای رهبر انقلاب درباره استفاده خودروی شخصی در زمان آلودگی هوا

    به گزارش گروه فضای مجازی میزان، در چند روز اخیر میزان آلودگی در برخی از شهرهای کشور بویژه پایتخت بسیار افزایش پیدا کرده است، به طوری که باعث تعطیلی چند روزه مدارس شد.

    برهمین اساس، مسئولین ذیربط از شهروندان در خواست کرده اند جهت کاهش آلودگی از وسایل نقلیه عمومی استفاده کننده و تاکید شده است خودروهای دودزا از تردد در شهرها اکیدا خودداری کنند.

    در همین راستا، با مراجعه به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری، میتوان احکام مطابق با فتاوای آیت*الله*العظمی خامنه*ای درباره استفاده از خودروهای شخصی در ایام آلودگی هوا را مشاهده کرد.

    در زیر برخی از سوالات شرعی درباره احکام مرتبط با آلودگی هوا مشاهده می*شود که حجت*الاسلام والمسلمین فلاح*زاده -عضو دفتر استفتائات حضرت آیت*الله العظمی خامنه*ای و رئیس مرکز موضوع*شناسی احکام فقهی- مطابق با فتاوای حضرت* آیت*الله*العظمی خامنه*ای پاسخ داده*اند.

    آیا استفاده از خودروهایی که آلایندگی بیش از حد مجاز دارند اشکال دارد؟

    بله؛ به*طورکلی آلوده کردن این هوای صافی که خداوند برای تنفس افراد، گیاهان و حیوانات قرار داده است، کار شایسته*ای نیست. اما از نظر شرعی اگر واقعاً آلایندگی یک خودرو بیش از حد مجاز است که قانوناً ممنوع است استفاده از آن اشکال دارد. البته حتی اگر قانون هم منع نکرده باشد ولی صاحب خودرو تشخیص می*دهد که آلایندگی این خودرو ضرر زیادی به دیگران می*زند و واقعاً برای سلامت دیگران مضر است، باز هم استفاده از این خودرو جایز نیست.

    رفت*وآمد با وسایل نقلیه*ی شخصی و عدم استفاده از وسایل نقلیه*ی عمومی در زمان*هایی که هوای شهر آلوده است چه حکمی دارد؟

    اگر وضعیت یک وضعیت استثنایی و هوای شهر آلوده باشد به*گونه*ای که هر چه این وسایل به تعدادشان اضافه شود به آن آلودگی اضافه می*شود و تنفس این هوا برای مردم به*ویژه افرادی که دچار بیماری*های قلبی و تنفسی هستند ضرر قابل توجه داشته باشد، در این صورت اگر کسی سبب افزایش این آلودگی شود و ضرر معتنابه به مردم برساند، کار حرام مرتکب شده است. لذا اگر مسئولان اعلام کردند که مردم وسایل نقلیه*ی شخصی را بیرون نیاورند باید مراعات شود

  2. #62
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array

    آلودگی*هوای تهران شدیدتر شد

    مطابق گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای پایتخت، بر شدت آلودگی هوای تهران افزوده شده است.

    به گزارش خبرآنلاین، روز گذشته هیچ مدرسه ای در تهران تعطیل نبود و محدودیت ترافیکی خاصی هم اجرا نشد، همین عاملی شد که از کیفیت هوای پایتخت کاسته شود.

    شرکت کنترل کیفیت هوا اعلام کرده است که ساعت ۸ صبح امروز غلظت ذرات کوجکتر از ۲.۵ میکرون در هوای پایتخت ۷ واحد از دیروز بیشتر شده است؛ ۱۴۳. هرچند کیفیت هوا همچنان در محدوده ناسالم برای گروه های حساس است، اما فقط ۷ واحد تا قرمز و ناسالم برای همه گروه های جامعه فاصله دارد. محدوده ای که توصیه می شود از تردد غیرضرور در سطح شهر خودداری کنید.
    سازمان هواشناسی هم البته چندان امیدوارانه پیش*بینی نکرده است؛ پایداری جوی در نیمه شمالی کشور تا اوایل هفته آینده ادامه دارد و این یعنی افزون شدن آلودگی هوای تهران و کلان*شهرهای نیمه شمالی ایران.

  3. #63
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array
    شهرهای دیگر جهان چطور مشکل آلودگی هوا را حل کردند؟

    در زمستان سال ۱۹۵۲ پایتخت انگلیس را مه عظیمی فرا گرفت که به خاطر آلودگی هوا و کاملاً سمی بود. ورود جریانی از هوای سرد باعث شد تا با پدیده وارونگی هوا در زمستان آن سال این «مه دود» مرگ بیشتر از ۱۳ هزار نفر را رقم بزند.

    این «مه دود» مرگبار حدود یک هفته شهر را فرا گرفت و آلودگی در حدی بود که پلیس خودرو را از خیابان*ها خارج می*کرد. روزنامه دیلی تلگراف درباره آن روزها نوشته است که مقام*های کشور وقتی رسانه*های از تمام شدن تابوت در شهر خبر دادند به فکر چاره*ای برای این بحران افتادند. PM 2.5 (یکی از شاخص*های آلودگی هوا؛ نشان دهنده میزان ذرات معلق در هوا با قطر 2.5 میکرون یا کمتر) در آن روزهای لندن به ۱۶۰۰ رسید. مه*دود سمی لندن به خاطر سوزندان زغال سنگ در کارخانجات صنعتی،اجاق*های آشپزی خانه*های لندن و خودروهای سواری بود.

    آن اتفاق اما باعث شد تا بالاخره پس از بحث*های مختلف در سال ۱۹۵۶ «لایحه هوای پاک» در پارلمان به تصویب رسید تا تلاش*ها برای مقابله با این مشکل منسجم شود. این قانون سوزاندن ذغال سنگ در منازل را محدود کرد و به موجب آن، کارخانه*ها به مناطق اطراف و دور از شهرها منتقل شدند. حالا افرادی که می*خواهند با خودرو وارد مناطق مرکزی لندن شوند باید هزینه*ای سنگین را به عنوان عوارض پرداخت کنند. این هزینه به*قدری است که اکثر مردم وسایل نقیله عمومی را که راحت در دسترس هستند ترجیح می*دهند. همین اقدام باعث کاهش چشمگیر حجم ترافیک و افزایش سرعت متوسط خودروها در مناطق مرکزی شده و آلودگی را کم کرد. برای تولید کنندگان خودرو در چارچوب برنامه*های اتحادیه اروپا مقررات سختی در نظر گرفته شد تا خودروهایی مناسب تولید کنند. تعویض وسایل نقلیه آلاینده از جمله اتوبوس*ها با اتوبوس*های با گنجایش بیشتر و آلایندگی کمتر نیز از جمله برنامه*های اجرا شده در لندن است. استفاده از ماشین*های فشرده کننده گرد و خاک هم یکی از راهکارهایی است که با استفاده از آن مانع از ورود گرد و خاک روی سطح خیابان*ها به هوای شهر شدند. استاندار سوخت اروپا هم که دیگر مشهور است: یورو 1 (1993) برای خودروهای سواری و تراکتورهای سبک،یورو 2 (1996) برای موتور سیکلت یورو 3 (2000) برای موتور سیکلت،یورو 4 (2005) برای همهٔ وسایل نقلیه،یورو 5 (۲۰۰۸) و یورو 6 (2014) برای سواری*های سبک و وسایل تجاری.

    لندن یکی از پرجمعیت*ترین شهرهای اروپاست. با این اقدام*ها آلودگی هوا این شهر نسبت به دهه*های گذشته به مراتب کمتر شده و مردم هوای تمیزی*تری را تنفس می*کنند.

  4. #64
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array

    شهرهای دیگر جهان چطور مشکل آلودگی هوا را حل کردند؟

    مکزیکو سیتی
    مکزیکوسیتی به عنوان یکی از موفق ترین شهرهای دنیا در مقابله با آلودگی هوا شناخته می شود. سال ۱۹۹۲ سازمان ملل این شهر را به عنوان آلوده*ترین شهر جهان معرفی کرد. مشهور بود که در این شهر به خاطر آلودگی هوا پرنده*ها در هنگام پرواز می*مردند و روی زمین می*افتادند. در سال 1990، 330روز شاخص آلاینده ها در این شهر بالاتر از حد استاندارد بود. امروز اما با اجرای برنامه*های منسجم مقابله با آلودگی دیگر نام این شهر حتی در میان ۱۰ شهر اول آلوده جهان به چشم نمی*خورد. کیفیت نامطلوب سوخت و خودروهای فرسوده یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوای مکزیکو سیتی بود. دولت مکزیک با سرمایه ۳/۹ میلیارد دلار پالایشگاه*هایی برای تولید سوخت مناسب(با میزان گوگرد پایین) راه*اندازی کرد.اصلاح کیفیت بنزین را می توان مهم ترین سیاست دولت مکزیک در مهار آلودگی هوای مکزیکوسیتی دانست.

    مقام*های شهری با الگو گرفتن از اتوبوسرانی سریع در پایتخت کلمبیا،نوعی سیستم اتوبوسرانی به نام «متروباس» راه انداختند که علاوه بر افزایش حجم مسافران در اتوبوس، آلودگی بسیار کمتری دارد. در این طرح اتوبوس*های فرسوده و کوچک با سرمایه*گذاری سریع با اتوبوس*های جدید با حجم مسافر بیشتر تعویض شدند. کارخانه*های و مراکز صنعتی مجبور شدند که حومه شهر را ترک کنند و به مناطق دورتر بروند. با پرداخت وام خودروها و تاکسی*های فرسوده با روالی منظم تعویض شدند. متروی مکزیکو سیتی خیلی سریع با کمک الزامی همه بخش*ها راه*اندازی شد که حالا ۱۲ خط دارد. با سهولت استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مردم تشویق شدند تا کمتر از خودروهای شخصی استفاده کنند.

    ۵ میلیون خودرویی که در آن روزها در شهر تردد می*کردند،بر اساس قانون یک روز در هفته در خانه*ها و پارکینگ*ها ماندند.

    مقام*های دولتی در سالهای گذشته هم در تلاش برای جایگزینی اتوبوس*های هیبریدی بوده*اند. شهروندان مکزیکوسیتی در سال ۱۹۹۹ تنها ۸ روز هوای سالم تنفس کردند. شمار روزهای پاک در این کلانشهر ۲۰ میلیونی در سال ۲۰۱۲ اما به ۲۳۷ رسید. اگر بخواهید ماجرا را خلاصه بدانید مقام*های دولت مکزیک این راهکارها را منسجم و سریع پیاده کرده*اند: کاهش استفاده از خودروهای شخصی،بهبود کیفیت خودروها،گسترش سیستم نقلیه عمومی،اصلاح کیفیت بنزین.

  5. #65
    Junior Member
    تاریخ عضویت
    Dec 2015
    نوشته ها
    26
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    نوشته های وبلاگ
    2
    میزان امتیاز
    0
    Array

    آلودگی صوتی در محیط زیست

    سروصدا هميشه مسئله مهمي براي بشر بوده است. در روم باستان قوانيني در مورد صداي ساطع شده از چرخهاي آهني واگنها که سنگهاي جاده را مي کوبيدند و باعث اختلال در خواب و ناراحتي مردم مي شدندوجود داشتند. با اين وجود مشکلات ناشي از سروصدا در گذشته قابل مقايسه با جامعه مدرن نمي باشد. تعداد عظيمي از ماشين ها بطور منظم از شهرها و نواحي روستايي عبور مي کنند، کاميونهاي با بار سنگين با موتورهاي ديزلي که صداي موتور و لوله اگزوز آنها به خوبي کنترل نشده اند در شهرها و آزادراهها روز و شب در حال تردد مي باشند، هواپيماها وقطارها به صداي زيست محيطي اضافه شده اندو در صنايع ماشين آلات سروصداهاي زيادي ايجاد مي کنند.

    سروصداي زيست محيطي در واقع بعنوان صدايي تعريف مي شود که از تمامي منابع انتشار مي يابد. منابع عمده آن شامل ترافيک جاده اي، ترافيک هوايي و قطارها، صنايع، ساخت وسازها و نيز فعاليتهاي معمول و صداي ناشي از همسايگان مي باشد.

    مشکل آلودگي صوتي در شهرهاي بزرگ وخيم بوده که عمدتا ناشي از ترافيک مي باشد.

    انواع آلودگي صوتي با توجه به محيط ايجاد کننده آن شامل:

    1- صداهاي خارج از منزل

    2- صداهاي داخل منزل

    مي باشد. صداهاي خارج از منزل ناشي از صداي هواپيما، وسايل نقليه عمومي و زميني، ساختمان سازي، صنايع و سروصداي نواحي مسکوني و فعاليتهاي تجاري مي باشد.

    صداي داخل منزل ناشي از آپارتمان نشيني، بي توجهي سازندگان ساختمانها در کيفيت کار، اهميت ندادن به اجراي طرح هاي عايق سازي در برابر صدا، نبود قوانين جدي براي جلوگيري از آلودگي صوتي و نبود ضمانت اجرايي لازم مي باشد.

    اثرات آلودگي صوتي بر روي انسان و محيط زيست

    آلودگي صوتي مانند ساير آلودگي ها بر انسان، گياهان، جانوران و اجسام بي جان آثار منفي متعددي دارد. يکي از مهمترين اثرها کاهش قدرت شنوايي است و اثرات غير مستقيم آن بر روي انسان شامل کاهش ضربان قلب، حساسيت عصبي، گرفتگي عضلاني، خستگي روحي و جسمي، سرگيجه، از دست دادن تعادل بدن، امراض قلبي و در نهايت مجموع اين اثرها در انسان ايجاد خستگي و بي حوصلگي نموده و از بازدهي فکري وجسمي مي کاهد. نتا يج زيانبار آلودگي صوتي بر انسان در دراز مدت بطور مستقيم با اثر گذاري بر دستگاه عصبي انسان ايجاد مي گردد.

    تحقيقات نشان داده است که رشد گياهان بر اثر سرو صداي بلند کاهش چشمگيري مي يابد.

    مهاجرت بي موقع حيات وحش و پرندگان، سقط جنين، خونريزي گوش، بي اشتهايي، بروز حالت پرخاشگرانه، کاهش شير در حيوانات شيرده و کوتاه شدن طول عمر ازجمله اثرات سرو صداي زياد بر جانوران است.

    از مهمترين اثرات آلودگي صوتي و ارتعاشات بر اجسام بي جان خساراتي است که به نواحي مسکوني و عوارض طبيعي زمين وارد مي شود که شکسته شدن شيشه و ايجاد شکاف در ساختمانها از جمله اين اثرات است.

  6. #66
    Junior Member
    تاریخ عضویت
    Dec 2015
    نوشته ها
    26
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    نوشته های وبلاگ
    2
    میزان امتیاز
    0
    Array

    8 روش برای کاهش آلودگی هوا

    8) هدر ندادن سوخت

    سوخت جایگزین تنها راه حل کاهش آلودگی نیست؛ راهکارهایی دیگری نیز، وجود دارد که می*تواند به کاهش آن کمک کند؛ یکی از موثر ترین روش ها کاهش زمان اتلاف سوخت خودرو است. طبق اطلاعات کمیسیون انرژی کالیفرنیا، میزان متوسط این اتلاف در روز و بسته به شرایط رانندگی، حدود 5 تا 10 است. مقدار این اتلاف در دو دقیقه مشابه با اتلاف سوخت در زمان رانندگی در یک مایل است. اگر این زمان بیشتر از 10 ثانیه طول بکشد، بهتر است در این زمان خودرو را خاموش کنید؛ فقط به این دلیل که این زمان درست معادل مصرف سوخت خودرو برای شروع به کار مجدد موتور بعد از خاموشی است. امروزه در بعضی خودروهای هیبریدی و برقی، سیستم خودکار خاموش و روشن شدن موتور وجود دارد که در سرعت صفر به صورت خودکار عمل و با فشار دادن پدال گاز به جای سوئیچ، خودرو به حرکت درمی*آید. کارآمدی این روش در حل مشکل آلودگی یکی از موضوعات مورد بحث است؛ بعضی خودروها در این روش به خوبی جواب می*دهند اما برخی دیگر مثل اتوبوس ها و کامیون ها و خودروهای مجهز به موتور دیزلی، آلایندگی بیشتری نسبت به زمان حرکتشان دارند. این ارقام به معنای کاهش مصرف سوخت در تولید آلایندگی کمتر است.

    7) کاهش زمان رانندگی در جاده

    طبق اعلام آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA)، سهم خودروها از ایجاد مه دود در آسمان ها حدود یک سوم و رانندگی در جاده ها به بیش از 120 درصد رسیده است. بنابراین، رانندگی در فواصل کمتر می*تواند به کاهش آلودگی کمک کند.

    چندین راهکار برای حل این مشکل پیشنهاد شده است :

    - استفاده از سرویس

    - انجام چند کار همزمان در یک مسیر

    - استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی

    - خرید کردن با تلفن، ایمیل یا اینترنت

    - در صورت امکان، ارتباط از راه دور

    این مسایل تنها قسمت کوچکی از کوه این مشکلات است. مهندسان حمل و نقل و طراحان شهری به دنبال راهی برای کاهش ترافیک هستند تا مردم زمان کمتری را در جاده ها بگذرانند. لس آنجلس یکی از سرآمدترین شهرها در زمینه ترافیک است؛ به گونه ای که مردم بیش از یک ساعت را در ترافیک سپری می*کنند؛ ماندن ساعت ها در ترافیک با خودرو روشن منجر به خروج بخار آلودگی از اگزوز می*شود؛ زمانی که این بخار با اکسیژن هوا ترکیب می*شود، مه در جو ایجاد و در نتیجه موجب آلودگی می*شود. جاده های خوش منظر، زمان مناسب برای چراغ های راهنمایی و بهبود حمل و نقل عمومی نیز، به کاهش آلودگی کمک می*کند.

    6) تغییر الگوهای سفر و رفت و آمد

    همانگونه که مهندسان و طراحان به دنبال کاهش زمان رانندگی و زمان تلف شده هستند، به صورت غیر مستقیم به توسعه و تکامل کشور نیز، فکر می*کنند. یکی از این کارها افزایش قیمت سوخت بود که منجر به تغییر محل اقامت آمریکایی ها در منطقه، نزدیک تر شدن آنها به محل کار خود، و تلاش برای کاهش مصرف سوخت با روی آوردن به تکنولوژی ارتباط از راه دور و دیدن محل کار از خانه برای کاهش رفت و آمد درون شهری شد. با اجرای این طرح طبق آمار اعلام شده ایالات متحده که قبلا میانگین رفت و آمد مردم را 30 دقیقه برآورد کرده بود، خودروها کمترین سهم آلودگی را نشان دادند. گرایش دیگر در طراحی شهری از شعار "جوامع عابرین پیاده" استفاده کردند؛ این ایده به معنای تلفیق نیازهای محلی، تجاری و صنعتی با یکدیگر برای ترغیب مردم به انجام اموری همانند خرید کردن، دکتر رفتن و رفتن به محل کار بدون استفاده از خودرو و به صورت پیاده بود. این انگیزه نه تنها موجب کاهش آلودگی و استفاده از سوخت کمتر، بلکه موجب بالا رفتن کیفیت زندگی و ترویج تجارت محلی می*شود. اما نیاز مردم به مسافرت قابل انکار نیست؛ استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، برنامه های رانندگی مشترک یا اجاره خودرو از موسساتی همانند Zipcar از جمله برنامه کلی طرح های شهری محسوب می*شود. به نظر می*رسد که اجرای این طرح ها برای جوامع شهری قابل اجرا نباشد، ولی بدون در نظر گرفتن موفقیت یا عدم موفقیت این طرح ها، ایده های خوبی برای کاهش آلودگی هوا همانند بهبود وسایل حمل و نقل، هستند.

    5) نگهداشتن خودرو در شرایط مطلوب

    خودروی شما باید در شرایط مطلوب برای رانندگی قرار داشته باشد؛ زمان، مسافت، آب و هوا و عوامل دیگر می*توانند به کاهش کارایی آن کمک کنند. رسیدگی و مراقبت روزانه خودرو می*تواند به کاهش مصرف سوخت و خروج مواد آلاینده از آن کمک شایانی کند.

    با کنترل قطعات و سیستم آن، می*توانید خودرویی با عملکرد و کارایی بهتر داشته باشید.

    - رسیدگی به موتور خودرو. منظور از رسیدگی، تعویض روغن، فیلتر هوا، کنترل مایعات، شمع موتور، وایر شمع و تمیزی سیستم سوخت طبق یک برنامه روزانه است. با انجام این کار کارکرد موتور بیش از 4 درصد و کنترل چراغ موتور و رسیدگی فوری به آن تا بیش از 30 درصد به افزایش می*یابد.

    - تنظیم بودن باد تایر. این کار به مقاومت حرکتی خودرو و بهبود مصرف سوخت به بیش از 3 درصد کمک می*کند.

    - کاهش وزن خودرو. هر 45.4 کیلوگرم کارآمدی سوخت را از 1 تا 2 درصد کاهش می*دهد.

    - برداشتن باربند. با این کار 5 درصد در هر مایل به شتاب خودرو اضافه می*کنید.

    - رانندگی مداوم. شتاب سریع و سرعت ناپایدار کارایی خودرو را تا بیش از 4 درصد کاهش می*دهد.

    4) رانندگی با خودروهای کم مصرف تر

    مراقبت خوب تنها ملاک خوب بودن یک خودرو نیست؛ فرسودگی و آلایندگی بیشتر موضوع مهمی مهمتری است. اگر برایتان مقدور است، خودرویی جدیدتر با مصرف سوخت کمتر بخرید. کنترل مواد آلاینده در خودروهای جدید سه برابر بیشتر از خودروهای قدیمی و دارای آلایندگی کمتری است. و نیز، تنوع محصول در خودروهای جدید نسبت به خودروهای 10 سال قبل بیشتر است. سازمان EPA لیستی از خودروهای سبز ارایه کرده است که در آن خودروهای جدید را از نظر میزان تولید آلودگی و سهم آنها در ایجاد این مه در جو نشان می*دهد؛ تمام خودروهای جدید این لیست دارای میزان مشابهی بودند. کم مصرف بودن و آلایندگی کمتر خودروهای جدید کاملا مشخص است، اما موضوع اصلی در خصوص نامشخص بودن تولید خودروهای جدید با آلایندگی کمتر در طول فرایند تولید نسبت به عمر مفید آن است.

    3) ترویج استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی

    در کل، آمریکا از سیستم حمل و نقل عمومی مناسبی برخوردار نیست. جالب است که داشتن خودرو نماد آزادی است، ولی اتوبوس همگانی درست در نقطه مقابل این نماد قرار دارد. یکی از این نقاط ضعف عدم تطابق برنامه های حرکتی قطار یا اتوبوس با نیاز مردم، کندی حرکت و ناکارآمد بودن سیستم حمل و نقل است. جالب است بدانید که علاوه بر تاثیر این سیستم در کاهش آلودگی، استفاده از حمل و نقل عمومی یکی از موثرترین و اساسی ترین تغییراتی است که می*تواند در یک کشور روی دهد. طبق اطلاعات سایت Public Trasportation.org، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی – به ویژه مترو و اتوبوس- به صورت سالانه حدود 37 میلیون تن در واحد متریک آلودگی کمتری تولید می*کنند؛ و نیز، اگر فردی 32.2 کیلومتر از مسیر رفت و آمد روزانه خود را با وسایل حمل و نقل عمومی طی کند، میزان آلاینده CO2 حدود 2,177 کیلوگرم در سال کاهش می*یابد. مهندسی بهتر جاده، سطح هموار و سایر عوامل در ترکیب آن با حمل و نقل عمومی، به کاهش بیش از 20 درصد آلودگی های مرتبط با آب و هوا کمک می*کند. بخش خصوصی نیز با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی می*تواند به کاهش آلودگی هوا کمک کند.
    10 روش برای کاهش آلودگی هوا 10 روش برای کاهش آلودگی هوا

    بخش های خصوصی نیز، می*توانند با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی به کاهش آلودگی کمک کنند. قرار دادن سرویس برای کارمندان یا در اختیار گذاشتن یک ماشین مشترک جهت اعضای هیئت مدیره از جمله این اقدامات است. یکی از اقدامات دولت آمریکا برای این هدف، قرار دادن شرکت های تعاونی اجاره خودرو در جاده ها است؛ این شرکت ها با اجاره خودرو در قبال مبلغی ناچیز آن را در اختیار افراد می*گذارند؛ با این کار هم به افراد خدمات ارایه می*دهند و هم موجب دسترسی آسان آنها به خودرو بدون پرداخت هزینه گزاف می*شوند. یک تحقیق سوییسی نشان داد که مالکین این شرکت ها صاحب خودروی شخصی خود بودند، میزان رانندگی با آن تا بیش از 60 درصد کاهش می*یافت.

    2) پیاده روی یا دوچرخه سواری

    این دو روش که در بعضی شهرها اجرا شد، یکی از بهترین روش های کاهش آلودگی هوا و بدون ایجاد مواد آلاینده است؛ برخی کارشناسان با جایگزینی دوچرخه یا پیاده روی به جای خودرو موافق نیستند، بلکه معتقدند که به جای آن افراد می*توانند خودروی خود را در مکانی پارک و باقی مسیر را تا 1.6 کیلومتر با پای پیاده و 8.1 کیلومتر را با دوچرخه طی کنند. این کار دارای دو مزیت است : هم باعث کاهش آلودگی می*شود و هم به عنوان ورزش برای سلامتی افراد مفید است. ایجاد این تغییر کار آسانی نیست؛ به این دلیل که خیابان ها یا پیاده رو ها در برخی شهرها آمادگی لازم برای اجرای این کار را ندارند. کارشناسان پیشنهاد می*کنند که این کار را به تدریج آغاز و آن را جایگزین خودرو ها کنیم؛ در اصل، آنها می*گویند که قبل از این کار، تجربه لازم را کسب کنید. برای راحتی بیشتر افراد چندین سایت اینترنتی نکات، مسیرها و نقشه های نرم افزاری را برای افراد علاقه مند به پیاده روی یا دوچرخه سواران جهت راحتی کار این افراد ارایه کرده*اند. اگر فردی به دلیل برخی مشکلات همانند زانو درد یا مشکلات دیگر قادر به انجام این کار نباشند، جای نگرانی نیست؛ برخی کمپانی ها کیت های موتور الکتریکی را تولید کرده*اند که به نیروی فیزیکی زیادی نیاز ندارد و نیاز این افراد را مرتفع می*سازد.

    1) تغییر تفکر و روش زندگی


    تمام راه حل های ذکر شده در این مقاله منوط به تغییر تفکر افراد و ایجاد زیر ساخت های فرهنگی در جامعه است؛ تطبیق دادن خودمان به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، کاربرد خودروهایی با مصرف سوخت کمتر و کوچک تر، تغییر شیوه زندگی، تغییر محل زندگی به نزدیکی محل کار، قرار گرفتن افراد بیشتر در یک خودروی کوچک و انتخاب مکان های نزدیک برای مسافرت از جمله این تغییرات است. جالب است بدانید که در دورانی مردم معتقد بودند که خودرو وسیله ای هوس برانگیز و ناپایدار است؛ به همین دلیل با قطار و اسب امور روزمره خود را انجام می*دادند و محل کارشان را در حدود 16.1 کیلومتری محل اقامت خود در نظر می*گرفتند. تاکنون به این موضوع فکر کرده*اید که از خودرو چه انتظاری دارید؟ گفتنی است که امروزه افراد نگرش مشابهی نسبت به خودروهای برقی، سوخت سلولی، حمل و نقل عمومی و پیاده روی تا محل کار خود دارند. اما کارآمد بودن یا نبودن این راه حل ها فقط در گفتار آسان است.
    منبع
    HowStuffWorks
    ویرایش توسط parviz1367 : 12-26-2015 در ساعت 09:12 PM

  7. #67
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array
    شاخص آلودگی هوای امروز تهران

    شاخص آلودگی هوای تهران تا ساعت 8 صبح امروز همچنان ناسالم برای گروه های حساس را نشان می دهد.

    مطابق گزارش مرکز کنترل هوای تهران میزان ذرات کمتر از 2.5 میکرون تا ساعت 8 صبح امروز عدد 138 را نشان داد که نسبت به روز گذشته افزایش داشته است.

    به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از عصر ایران، با توجه به افزایش میزان آلودگی هوای تهران و پیش بینی سازمان هواشناسی مبنی بر پایداری وضعیت جوی امروز جلسه اضطراری آلودگی هوای تهران تشکیل شده و تصمیماتی را اخذ می کند.

  8. #68
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array

    جو پایدار آسمان قزوین در 24 ساعت آینده

    به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قزوین؛مریم بهروزی افزود: آسمان استان قزوین تا اواخر وقت فردا صاف و در پاره ای از نقاط کمی ابری است.

    وی نوسان دمایی شهر قزوین را بین 6 تا 7 درجه سانتیگراد اعلام کرد.

    به گفته بهروزی در شبانه روز گذشته آوج با منفی16 و رازمیان با 10 درجه سانتیگراد بالای صفر خنکترین و گرمترین مناطق استان بودند.

  9. #69
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array

    رونمایی از اولین ربات گزارشگر هواشناسی

    یکی از شبکه*های تلویزیونی کشور چین برای اولین *بار از گزارشگر ربات برای ارائه اخبار مربوط به آب*وهوا استفاده کرد.
    به گزارش سرویس علمی جام نیـوز به نقل از ایسنا، مدیر شبکه DragonTV چین در مورد عملکرد و سیستم به*کار رفته در ربات گزارشگر اظهار کرد: ربات گزارشگر آب*وهوا در واقع یک هوش مصنوعی است که اطلاعات خام هواشناسی را به زبان چینی و با لحنی کاملا دوست داشتنی برای بینندگان بیان می*کند.



    وی در ادامه افزود: این ربات Xiaoice نام دارد و جزء آخرین نسل از نرم*افزارهای هوش مصنوعی شرکت مایکروسافت است. صدای در نظر گرفته شده برای ربات گزارشگر بسیار آرام و کاملا جدی است و می*توان از آن برای اعلام رویدادهای مهم نیز استفاده کرد.



    یکی از مدیران شرکت مایکروسافت در مورد هوش مصنوعی ربات گزارشگر Xiaoice عنوان کرد: سطح توانایی هوش مصنوعی در نرم*افزار جدید تا حدی بالاست که به ربات اجازه می*دهد علاوه بر گزارش کامل و بدون خطا، امکان آنالیز و پیش*بینی برخی از رویدادهای هواشناسی را با دقت بسیار بالایی داشته باشد.



    وی در ادامه افزود: ربات گزارشگر همچنین به برنامه*نویسی سنجش احساسات مجهز شده است، به*طوری*که می*تواند حتی نظرات احساسی را بیان کند. پروژه برنامه*نویسی ربات گزارشگر Xiaoice برای اولین *بار با همکاری شرکت مایکروسافت و گروه رسانه*ای آسیای*شرقی و شانگهای انجام شده است.

  10. #70
    Member
    تاریخ عضویت
    Nov 2015
    سن
    32
    نوشته ها
    52
    پسندیده
    0
    مورد پسند : 0 بار در 0 پست
    میزان امتیاز
    9
    Array
    تاثیر دود کردن اِسپَند و بوییدن پرتقال در کاهش عوارض آلودگی هوا

    یک متخصص طب سنتی گفت: دودکردن اِسپَند , کُندر و پوست خشک انار و بوهای خوشی چون لیمو، پرتقال، سیب، به، زعفران، هل، دارچین، بهارنارنج به کاهش عوارض آلودگی هوا کمک می*کند.

    به گزارش شفا آنلاین، ناصر رضایی پور درباره راهکارهایی برای کاهش عوارض آلودگی هوا اظهار داشت: اصول ۶گانه تندرستی، همه مهم محسوب می*شوند.

    به گفته وی اصول ۶گانه تندرستی مانند ۶ پایه یک میز در حفظ تعادل بدن هم*گام و همراهند، اما باید پذیرفت که برخی از آنها، به دلیل آنکه بیشتر در اختیار ما و قابل تدبیرند، مهم*تر جلوه می*کنند.

    این متخصص طب سنتی افزود: شیخ*الرئیس پورسینا می*فرمایند که از مهم*ترین تدابیر تندرستی، به ترتیب ورزش*کردن، توجه به اصول تغذیه و درست و بجا خوابیدن است.

    دودکردن اِسپَند, کندر و پوست خشک انار به کاهش عوارض آلودگی هوا کمک می*کند

    رضایی*پور ادامه داد: دودکردن گیاهانی چون پوست انار، ریشه بادام تلخ، میوه به، برگ بید، اندام هوایی ریباس، گل زعفران، چوب سیب، غده سیر، سقز، عود هندی، کافور، کندر، مشک، مصطکی، برگ مورد، اِسپَند و… می*تواند در تقویت اعضای رئیسه بدن (مغز و سیستم عصبی، قلب و کبد) و کاهش عوارض آلودگی*ها مؤثر باشد.

    این متخصص طب سنتی عنوان کرد: بوییدن کافور، نیلوفر، بنفشه و صندل در افراد گرم*مزاج و مشک، عنبر، لادن، میخک (قرنفل) و جوز بوا در افراد سردمزاج توصیه می*شود.

    وی خاطرنشان کرد: بوهای خوشی چون لیمو، پرتقال، سیب، به، زعفران، هل، دارچین، بهارنارنج و… را در هوای آلوده نباید از یاد برد.

صفحه 7 از 33 نخستنخست ... 5678917 ... آخرینآخرین

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
تماس با مدیریت سایت 09126826597